Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyázó

2013.12.14

Több eltűnt ember ügyében, de számos bűnügyi helyszínen is szükség volt már Szőke Zoltán, valamint kutyái, Frézi és Lupo szakértelmére.

akutya.jpg

– Országszerte hívnak, főleg, ha a vízben kell keresni a holttestet – mondja a főtörzsőrmester. – Ilyenkor Frézi kifekszik a csónak orrára, és szimatol. Amikor megérzi a szagot, elkezdi „húzni” a vizet. Persze ha a folyó elviszi a testet, hiába keressük. Egyik nyáron egy Svájcban élő család tagjai látogattak haza a nagypapához, aki lelkész volt. A férfi levitte fürödni az unokáit a Tiszára, ám egyiküket elsodorta a víz. Sokáig kerestük Frézivel, de nem találtuk. Pár nappal később aztán a nagypapa eltűnése miatt riasztottak minket. Úgy gondolta, az ő hibájából halt meg az unokája, ezért öngyilkos akart lenni. A kocsiját megtalálták a járőrök, mi onnan indultunk a keresésére Frézivel. Szerencsére még időben ráleltünk a Tisza-parton, egy kötél volt a kezében.
Ám nem csupán vízben eltűnt személyek esetében segít a remek páros. Augusztus 22-én a Bács-Kiskun megyei rendőrök kérték őket kölcsön: egy márciusban eltűnt fiatalembert kerestek.

– Egy kertet kellett átvizsgálnunk – emlékszik vissza Szőke Zoltán. – Először körbejártam a területet, és megnéztem, milyen a föld, van-e valahol talajsérülés vagy növényzetváltozás. Két helyen találtam ilyet, ott megszondáztam – megszurkáltam – a földet, hogy a szaganyagok könnyebben a felszínre kerüljenek, majd hoztam Frézit. Nem telt bele sok idő, az egyik helyen jelzett. Ellenőriztem a másik kutyámmal, Lupóval, aki szintén tetemkereső. Ő is ugyanott jelzett, így a kollégák ásni kezdtek. 40–50 centiméter mélyen megtalálták a holttestet.
FERENTZI
FOTÓ: SEBESTYÉN

Forrás: Zsaru magazin