Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állj, vagy lő a babám!

2013.03.08

Magyarország - Attól még, hogy egy rendőr szemrevaló, csinos nő, még nem kevésbé kemény, mint férfi társai.

Palkó Alexandra (22) lóról kezeli a konfliktusokat, Papp Anita (32) rendőrkutyájával rója az utcákat, Bíró Melinda (30) pedig egy motorral üldözi a bűnözőket.

Palkó Alexandra fiatal korától a lovak szerelmese volt, és már egészen korán eldöntötte, hogy lovas rendőrnő lesz belőle, ha felnő.
– Imádom ezt az életformát, számomra ez a legfantasztikusabb a világon: csak én és Zsongó (10), a lovacskám – mondta lelkesen a rend ifjú őrnője. – Sem én, sem a lovam nem fél a veszélytől, jól vigyázzon, aki velünk akar ujjat húzni!

Palkó Alexandra kiskorától lovas rendőr akart lenni


– 11 éve vagyok rendőr és 9 éve kutyás járőr – kezdte Anita, akinek otthon hét kutyája van, vele él Zizi (3), a malinois rendőrkutya is.
A rendőrnő azt mondja, férfi kollégái udvariasak vele, de munka közben nem szereti, ha nőszámba veszik.
– Ha intézkedni kell, nincs idő gondolkodni, ki ér előbb az ajtóhoz – mondta Anita.

Néha nemcsak Anitának, kutyájának is meg kell küzdenie az előítéletekkel.
– A malinois viszonylag kis termetű kutya, előfordult, hogy nem vették komolyan Zizit, amíg rajta volt a szájkosár – mesélte Anita. – Egy alkalommal gyorshajtásért állítottunk meg egy autót. A bent ülő négy megtermett férfi kipattant a kocsiból, és fenyegetőzni kezdett. Kisvártatva megjelent népes családjuk is, és csoportosan folytatták a pocskondiázást. Azután levettük a kutyákról a szájkosarat. Zizi érezte, hogy komoly a helyzet, és vicsorogni kezdett... valahogy hirtelen mindenki együttműködő lett.

Papp Anita kutyájával Zizivel üldözi a rossz embereket
Bíró Melinda először a motorozás rabja lett, azután jött a bűnüldözés.
– Már hétévesen elkezdtem motorozni – mesélte Melinda. – Miután rendőr lettem, összekapcsoltam a hobbimat a munkámmal. Ha gyorsan kell valakinek a nyomába érni, a motoros zsaruknak van leginkább esélyük arra, hogy fülön csípjék a menekülőt.
Melinda sokáig az egyetlen női motoros rendőr volt, most már ketten vannak nők a kétkerekűs állományban. Nem csoda hát, hogy a legtöbb autós még mindig nagyon meglepődik, amikor meglátja, hogy egy nő száll le az erős motorról.

Biró Melinda motoron teljesít szolgálatot


B. A. Zs.