Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Álmaikban Amerika: csúcstechnika nélkül a világelitbe

2014.01.30

Csúcstechnika nélkül a világelitbe

Testközelből figyelhette meg Los Angelesben két kaposvári bűnügyi kutyavezető, hogyan dolgoznak a világ leghíresebb K9-es rendőrei. Az ottani technikai háttérről még álmodni sem mernek, ám Skrek Roland tudása előtt még a helyiek is kalapot emeltek.

– Álljon meg! – hallatszik a parancsszó, ám hasztalan, a szólított ugyanis tovább rohan a térdig érő hóban. Letti pattanásig feszült idegekkel várja gazdája újabb felszólítását, ám nem mozdul. – Csibész! – jön a felszabadító ukáz, s a német juhász már indul is, pillanatok múlva ráfog a menekülő férfi karjára, lerántva a hóba, s nem is ereszti, míg Skrek Roland főtörzszászlós mellé nem ér. Aztán egy darabig még eljátszik a csibészkarral, hogy a napi tréning végeztével visszatérjen kenneljébe.

– Hasonló gyakorlatokat végeznek az amerikai K9-esek is – magyarázza Skrek Roland kaposvári bűnügyi kutyavezető, aki kollégájával, Vízhányó Gábor törzsőrmesterrel tíz napon át figyelhette Los Angelesben, hogyan dolgoznak a helyi kutyások. A két somogyi rendőr a K9 Commando című könyv amerikai bemutatójára utazott ki Kaliforniába: a szerző, Kovács Violetta magasan kiképzett ebeket mutatott be az olvasóknak, köztük Tökit, Skrek Roland korábbi kutyáját. Az Egyesült Államokban ugyanis óriási a respektje a legmagasabb szinten kiképzett kutyáknak, az egyik közösségi oldalon a könyv többszázezres rajongótábort mondhat magáénak, naptár és kisfilm is készült a kutyás zsarukról, köztük a kaposváriakról, akik az országban a legjobbak közé tartoznak, s hírük a tengerentúlra is eljutott.

– Los Angeles Santa Ana és Anaheim körzetébe látogathattunk el – mondja Skrek Roland –, ahol egy észak-karolinai kiképzőnek, Don Barbernek köszönhetően még két, Amerika-szerte híres és ismert K9-es rendőrrel, Mike McCarthyval és Caprice Kirk Patrickkel gyakorolhattunk. Megtapasztalhattuk, hogyan dolgoznak az ottani kutyás rendőrök, milyen tréningeket tartanak, hogyan telik a szolgálatuk.
 

Skrek Roland tudása előtt még a helyiek is kalapot emeltek  Skrek Roland tudása előtt még a helyiek is kalapot emeltek


A főtörzszászlós képeket és videókat is mutat, s hamar megállapítjuk, elképesztő a különbség. A kaposvári rendőrök bázisához képest az amerikaiaké legalábbis űrközpontnak tűnik, a legmodernebb technika szolgálja őket és felkészülésüket, például alapfelszerelés az impulzus-nyakörv, mellyel vibrációval és halk parancsszavakkal messziről is irányítható a kutya. A kapitányságon két lőszobát használhatnak, s akár a hazai lőszermennyiség ötszázszorosát is eldurrogtathatják... És persze más kategóriájú ebekkel dolgoznak.
– Kiképzett, rendkívül jó adottságú, többszörös szűrésen átesett, tíz-harmincezer dolláros (2,5-7,5 millió forintos – a szerző) kutyákat kapnak – állította Skrek Roland. – Dual, azaz nyomkövető és elfogó kutyák, jellemzően holland és németjuhász, illetve holland juhász és malinois keverékek. Kicsit meglepett, hogy főként Csehországból és Hollandiából származnak az állatok, melyek német parancsszóra hallgatnak, ugyanis a kiképzők jelentős része holland és német. Csak hogy érzékeltessem milyen szigorú a kiválasztás: Tökiről utólag derült ki, hogy könyökdiszpláziás, ott biztosan kiszűrik, és sohasem lehetett volna belőle rendőrkutya...


Persze nem csak az ebek, a kutyás rendőrök is komoly megbecsülésnek örvendenek a tengerentúlon. Az átlagos éves fizetésük alapból ötvenezer dollár körül mozog – vagyis durván havi egymillió forint... –, és magyar kollégáikkal ellentétben nem kell bajlódniuk az állatok kiképzésével: ott egy K9-es eb egy hónap alatt már élesben szolgálatba áll, nálunk gazdája 4-6 hónapig képzi.
– Ennek ellenére elismerték, nyomkövetésben a mi kutyáink semmivel som rosszabbak – tette hozzá a főtörzszászlós. – Az intézkedéstaktikából viszont sokat tanultam, de az is kiderült, egy átlagos magyar kutyavezető képzettebb kutyás, mint egy amerikai.

Ezt Kovács Violetta is megerősítette, s bár Skrek Roland szerényen elhallgatta, a K9 Commando szerzője megemlítette: az USA-szerte híres Los Angeles-i zsaruk bizony meglepődtek, amikor a kaposvári főtörzszászlós elkezdett dolgozni a számára teljesen ismeretlen kutyákkal.
– Ott tényleg magasra tették a mércét – jegyezte meg Kovács Violetta –, de visszahallottam, hogy Rolandot a látottak alapján a világ legjobb kutyás vezetői közé sorolták be, és bármikor alkalmaznák. A amerikai öntudatot és magabiztosságot ismerve, ennél nem sok nagyobb elismerés létezik...

 

 

 

Forrás:Sonline