Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Belga juhász ipiapacsozza a határsértőket

2013.07.23

Röszke - Elfogták a rendőrök az idei tízezredik határsértőt Csongrád megye déli határszakaszán, aki a zöldhatáron keresztül akart illegálisan hazánkba jutni

Az elmúlt 48 órában újabb 105 koszovói, pakisztáni, marokkói, makedón, szír és montenegrói határsértő került az egyenruhások kezére Röszke, Mórahalom és Szeged külterületén.

A határrendészeket néhány napja Röszke környékén egy kifejezetten őrző-védő feladatokra és nyomkövetésre kiképzett belga juhászkutya is segíti a zöldhatár őrzésében. Az eb az EU által támogatott Külső Határok Alapprogram segítségével került a déli határvidékre. A másfél éves kutyát Dunakeszin képezték ki.

Horváth Zoltán rendőr törzsőrmester Apacs nevű rendőrkutyájával járőrözik a röszkei határszakaszon. Fotó: MTI
Horváth Zoltán rendőr törzsőrmester Apacs nevű rendőrkutyájával járőrözik a röszkei határszakaszon.
Fotó: MTI

– Részt vett már határsértők elfogásában, de egyelőre csak helyszínbiztosításra vetettük be. Éles helyzeteken kívül is gyakorolni kell még vele, de a naponta érkező sok határsértő miatt bőven lesz dolga az igazi bevetéseken, ami egy sima gyakorlásánál sokkal nagyobb sikerélményt jelent az állatnak – mondta Horváth Zoltán.

A törzsőrmester abban is bízik, hogy az eb jelenléte visszatartó erőt is jelent majd, hiszen sok ember fél egy ekkora termetű jószágtól. A kutya kiképzésén az Apacs nevet kapta. – A fején, valamint a szeme alatt lévő fekete csíkok, illetve vöröses színű bundája miatt úgy döntöttem, hogy nem keresztelem át – mondta Horváth Zoltán.

Egy biztos: szolgálatakor mindig Apacs lesz a hunyó a határon, és ha egy határsértőt megpillant a növényzetben, rohanhat gazdájához ipiapacsozni.

/Forrás:Internet/