Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bevetésen Niké, a Rendőrkutya

2013.04.23

Nem mindennapi élményben volt részünk szerdán délelőtt, ugyanis Niké, a 4 éves nyomkövető németjuhász tett nálunk látogatást. A Rádió 7 Napraforgó műsorának vendégei Dr. Koncz József rendőr őrnagy, a Csongrádi Rendőrkapitányság vezetője és Túri Adrienn rendőr zászlós voltak, ők hozták Nikét, akivel egy bemutatót is tartottak.

Nikét Dunakeszin képeztem ki fél év alatt, immár két éve dolgozunk együtt – tudtuk meg Túri Adrienn rendőrzászlóstól. A képzés során több dolgot tanítottak neki, nyomkövetést, őrző-védő, fegyelmező és ügyességi feladatokat.

Egy kutyát több szempontból is megvizsgálnak, mielőtt tanítani kezdik. Például felmérik, mennyire keresi a labdát, valamint, hogy fél-e a lövéstől – folytatta Túri Adrienn. A későbbiek folyamán megtanítják ülni, feküdni, valamint ügyességi feladatokat gyakoroltatnak vele, például palánkmászást, árokugrást – tette hozzá Niké gazdája.

Mielőtt egy bűntény helyszínére indulunk, előtte játszani kell Nikével egy kicsit, hogy ráhangolódjon a munkára. Ezt követően megindulunk a helyszínre, ott a kollégákkal megbeszéljük, hogy honnan érdemes a kutyát indítani, majd elindulunk az elkövető szagmintáján. Ha odaérünk az elkövetőhöz, akkor megkapja a jutalmát, ugyanis ő az egészet nem munkának, hanem játéknak fogja fel – mesélte Túri Adrienn.

A „magánéletben”, tehát ha nem dolgozunk, akkor ugyanúgy viselkedik, mint egy átlagos kutya. Ilyenkor elmegyünk sétálni, és a lehető legtöbb időt töltöm vele, hogy minél jobban összeszokjunk – mondta a rendőrzászlós. Ha pedig hosszú ideig nincs szükség a munkásságára, akkor sem felejti el szakmája csínját-bínját, ugyanis hetente háromszor négyórányi foglalkozással tartják szinten a tudását. Erre egy jó módszer, hogy szántóföldön, füves területen vagy városi környezetben kerestetnek nyomokat vele.

Nyugodt természetű kutya, ezért is alkalmazzák őt, de ha parancsot kap, akkor leteperi az adott személyt – zárta mondandóját Túri Adrienn, aki azt is elmondta, Nikének tápallergiája van, így csak meghatározott eledeleket kaphat.

Niké tudásáról mi is megbizonyosodhattunk, ugyanis a rendőrzászlós egy rövid bemutatót tartott a nyomkövető négylábúval. Egyik kollégánk készséggel vállalta az „elkövető” szerepét, ám Niké egy szagminta vétel után könnyedén rátalált munkatársunkra.

/Forrás:Internet/