Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bicskei rendőrkutyák és jó gazdáik

2013.06.26

Márton Sándor és Balogh Ferenc r. törzszászlósok a Bicskei Rendőrkapitányság nyugalmazott és ma is szolgáló járőrkutyáit otthonaikban gondozzák.

ms és boszi (1).JPG

Márton Sándor r. törzszászlós, bicskei, óbarok-nagyegyházi kmb-s saját nevelésű, kétéves és kiképzett, fekete német juhász kislány kutyáját adományozta a rendőrségnek: BM neve Boszorkány, hívóneve Boszi.

 

matyi bf (1).JPG

Tito, a bicskei rendőrkutya nyugdíjba ment. Helyére viszont megérkezett az ötéves hosszúszőrű németjuhász kan – szolgálati neve Labda, hívóneve Matyi. Gazdája Balogh Ferenc r. törzszászlós, bicskei kmb-s.

 

Mindkét rendőrkutyának otthonukban viselik gondját Márton Sándor és Balogh Ferenc családjaikkal. A szolgálatba lépett Boszorkányt – Sándor az FMRFK segítségével látja el, míg a nyugalmazott Tito mesterről Ferenc gondoskodik.

Boszi, a szintén közel 30 kilós nőstény közelségében bizony kétszer is meggondolja a kapitányság udvarára érkező látogató minden mozdulatát.

Semmi meggondolatlanság.

A robosztus Matyi, a 29 kilós járőrkutya. Balogh Ferenc törzszászlós szavai szerint legalább annyira húz, mint amennyire a 40 kilós Tito bír.

Tekintélyt parancsolnak megjelenésükkel. Tömegverekedésben például egy perc alatt rendet tesznek. Ide tartozik a tény is: Felcsút feljutott az NB 1-be, de a bicskei kutyákat gyakran vezénylik a megyeszékhely rendészetileg kritikus sporteseményeire is.

Boszorkány a Márton család kutyájaként nevelkedett. A törzszászlós adományozta őt a rendőrségnek, ami hivatalosan is tulajdonosa lett. Májusban végzett Dunakeszin a járőrkutya vezető szaktanfolyamon Boszorkány és gazdája.

Tito, a nyugalmazott rendőrkutyának Balogh Ferenc törzszászlós, korábbi vezetője, gazdája azért biztosít otthont, mert mint mondja, „érzelmi kötődés miatt alakult így, szeretjük Titót”. Nem tudna elválni tőle családja. Tito 2006-ban érkezett Bicskére másfél évesen, együtt végezték a kiképzést.
- Hozzánő az emberhez, családtag lesz – mondja Balogh Ferenc.

Mindkét törzszászlós szerint nagyobb biztonságban érzi magát a rendőr kutyával. Tito legemlékezetesebb fellépése egy kiterjedt családi viszályban történt. Hagyatéki vita alakult ki a Bihari utcában, mindenki az utcán volt, felkorbácsolódtak az indulatok. Tito a megjelenésével, öblös ugatásával úgy választotta szét a tömeget, mint Mózes a Vörös-tengert.

Mindenki sietett az út két oldalán álló házai udvarának kerítése mögé, vagy egyenesen a házába. Ez a vita, a végig pórázon, szájkosárral tartott járőrkutya fellépése nélkül nehezen kezelhető kategória, sőt, könnyen el is mérgesedhetett volna.

Boszi nevelésénél, kiképzésénél Likota Csaba segédkezett, Szegedi Sándor pedig mindkét ebet segítette.

Titonak egy olyan esetét idézzük fel, amikor egy fiatal lányokat molesztáló csoport tagjainak egyikét kutatta föl, még pedig a Csabdi út melletti „susnyásból”, a mai nagyáruház helyén.

A bicskei rendőrök a kék Renault gépjárművet az akkori Városgazdáktól vásárolták meg, mégpedig bicskei vállalkozók támogatásával – egy 2006 körül Bicske közbiztonságáért létrehozott alapítvány segítségével. Ezzel az autóval vált szállíthatóvá akár több járőrkutya is a kritikus helyszínekre.

A bicskei kmb-sek puritán irodájában beszélgetünk.
Balogh Ferenc otthoni kutyái a nyugalmazott rajzos németjuhász kan, Aranka németjuhász rajzos szuka. Defekt, a képzés alatt álló járőrkutya, aki egy német és belga (malinois) juhászkutya keverék. Buksi keverék, aki a bicskei gyepmesteri telep átmeneti szállója után talált otthonra a bicskei Balogh portán.

Márton Sándor Boszi mellett még kettő szintén fekete kutya gazdája: Bandita, a keverék kan és Gubanc, a puli.


A rendőrkutyákat póráz és szájkosár nélkül kizárólag erőszakos bűncselekményeket elkövetőkkel szemben szabad alkalmazni. Létezik még: szájkosár nélkül, pórázzal – valamint a póráz nélkül, szájkosárral változat is.

A rendőrkutyák képzése során pl. igazoltatás során szájkosárral, pórázon történik a ruházat átvizsgálás. Aztán járőrkutya hárít el támadást. Majd Zámolyról szerzett, drága, kutyakiképzésre használatos védőbundában menekülőt fognak el.

 

/Forrás:Internet/