Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fejér megyében második alkalommal ítélték oda a legjobb szolgálati kutyának járó díjat

2014.06.22

 

Fejér megyében második alkalommal ítélték oda a legjobb szolgálati kutyának járó díjat.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon 2014. június 20-án délelőtt került sor a „Szolgálatban négy lábon” elnevezésű díj átadására, amelyet a főkapitányság 2013-ban alapított, hogy a megyében a rendőri szakmai munkát segítő négylábúak közül az arra legérdemesebb elismerésben részesüljön.

  

A jutalmazás időpontja Kántor rendőrkutya halálának időpontjához kötődik. Kántor bevetései során volt olyan esemény, amikor másfél napon keresztül követett egy nyomot és ezalatt több mint 100 kilométert tett meg felvezetőjével együtt. A jegyzőkönyvek szerint szolgálati ideje alatt 78 000 kilométert tett meg nyomot követve. A híres szolgálati kutya 1964. június 21-én pusztult el, amikor munkája során aknára lépett.

 

Az idei évben a díjat a megyében szolgáló tizenegy rendőrkutya közül a Moha BM nevű, Tigi hívónevű szolgálati kutya kapta. Az oklevelet és a kupát Dr. Varga Péter r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány adta át a kutya gazdájának, Rudniczai Rudolf r. főtörzszászlósnak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság technikusának.

 

Moha, kan, holland juhász fajtájú kutya. 2010. január 12-én született. A rendőrség állományában 2011 augusztusától teljesít szolgálatot. Gazdáját Rudniczai Rudolf r. főtörzszászlóst és ahogy ő szólítja „Tigit” akkor hívják kétlábú kollégáik, ha megérzésük kábítószert sejt, azonban ennek megtalálásához éles szimatra van szükség.

 

Moha olykor még rutinos vezetőjét is képes meglepni.  Egy alkalommal, amikor a gazda úgy érezte, hogy egy hatodik emeleti panellakás minden létező helyét átvizsgálták már-több helyen találtak is kábítószert- az erkélyre ment a kutyájával azért, hogy elvégezze a papírmunkáját. Ekkor gondolta úgy Moha, hogy ő jelez még egy rejtekhelyet és az erkély beton párkányához ágaskodott. Rudniczai főtörzszászlós ezután fedezett fel a balkon külső részén egy gondosan kialakított üreget, amelyben egy nejlon zacskó további 250 gramm amfetamint rejtett.