Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Garázdabillegető

2015.02.26
Zsaru Magazin
Bükkszéken, a használaton kívüli volt bányászüdülőben tartottak közös kutyás képzési napot a Nógrád és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetői. Láthattuk: egy jól képzett zsaruebnek két bűnöző sem ellenfél.

Rövid megbeszéléssel kezdődik a képzési nap, majd felsorakoznak a járőrkutyák. A bűnözőket alakító segítők vastag nadrágot és karvédőt öltenek, egyiküknek még sisak is jut. Harapásálló ruhában hergelik az ebeket, aztán megfordulnak, és rohanni kezdenek. Nem sokáig jutnak, a kutyák leterítik őket. Példát mutatva köztük van a helyi körzeti megbízott hatéves, nyomkövetésben is jeleskedő járőrebe is.

– Hagyománya van már a Nógrád megyei kollégákkal közös gyakorlatoknak. Tavaly ők voltak a házigazdák, idén mi vagyunk. Mindig próbálunk valami újat kitalálni, életszerű helyzetekben ismételtetni négylábú társainkkal a teendőket, amelyek a hétköznapokban biztosítják az intézkedés eredményességét – magyarázza Kovács Tamás zászlós, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetője. – Ez a helyszín nem szokványos, itt azt is tudjuk gyakorolni, épületen belül hogyan kell leküzdeni például a garázda személyek ellenállását.

Sorra jönnek az ebek, futnak, ugranak a hangoskodó verekedőkre, pillanatokon belül helyreáll a rend.

– A Heves megyei kapitányságok közül Gyöngyösön van a legtöbb járőrkutya, nyolc – mondja Gressai Ákos őrnagy, a Gyöngyöspatai Rendőrőrs parancsnoka. – Mindig támogattam, hogy növeljük a szolgálati ebek számát. Amikor kollégáim kutyával vannak szolgálatban, soha nem fordul elő, hogy bárki ellenszegülne az intézkedésnek. Ráadásul a legtöbb járőrkutya a klasszikus feladatokon túl tud még valamit, például nyomot követni.

Kovács zászlós tematikát dolgozott ki, hogy a rendőrkutyák alkalmazása kapcsán miről érdemes szót váltani, mit célszerű gyakorolni. A közös képzési napok kiválóan alkalmasak arra, hogy bizonyos teendők végrehajtását ugyanúgy értelmezzék a szolgálati ebek és a kutyavezető zsaruk. Mindig előállnak egy-egy új ötlettel is, amelyet begyakorolhatnak, hogy éles helyzetben semmi ne érje őket meglepetésként.       

TAKÁTS

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ