Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I. Mantrailing verseny Preisler József emlékére

2013.03.04

 

2013. március 2-3.-án került Körmend városában megrendezésre az első meghívásos Preisler József személykövető (mantrailing) verseny.

p1020305.jpg

A versenyen rendőrségi szolgálati kutyások illetve civil kutyások vettek részt.  Szombaton bőséges ebéddel fogadta a megérkező csapatokat Dr. Bohár Gyula – a BIOVÉD KFT ügyvezető igazgatója -, és ünnepélyes keretek között megnyitotta a versenyt. Kovács Róbert – a verseny szervezője – a megnyitó beszéd után kisorsolta az indulási sorrendet, és Habony Csaba – nyombíró – segítségével szintén sorsoláson eldöntötték a nyomterületek kiosztását.

p1020273.jpg

p1020314.jpg

Az esti vacsorát követően a csapatok gépjárműbe szálltak és Körmend belvárosát vették célul. 19.00 órakor rajtolt az első versenyző, majd fél óránként következtek a többiek. A városi személykövetés sűrűn lakott területen, mozgó gépjárművek, esetenként embercsoportok között történt. Azért említem meg, hogy embercsoportok között, mert volt olyan versenyző akinek a nyom kidolgozása közben ért véget egy sportrendezvény a városi sportcsarnokban és bizony több száz ember zúdult ki a környező utcákba. A mantrailinges kutyát ez a kiabáló tömeg sem zavarta meg és szinte maximális pontszámmal kidolgozta a nyomot. Természetesen a versenyen résztvevők vastapssal fejezték ki elégedettségüket, elismerésüket. Minden versenyzőnek 15 perces időkiesésű nyomot kellett kidolgoznia kutyájával változatos helyszíneken. A kutyáknak a személykövetés végén egyértelműen jeleznie kellett a keresett személyt a keresést megelőzően bejelentett módon. A személyek jelzése változatos volt a résztvevő kutyáknál. Volt olyan kutya amelyik ugatással jelezte a megtalált személyt, de lehetett látni fekvéssel, vagy üléssel jelző kutyát is. A városi személykövetés során elérhető maximális pontszám 150 pont volt. Az értékelés során szempont volt a kutya motiváltsága, önállósága megbízhatósága, munkaritmusa, problémamegoldó képessége, külső elvonó ingerek tűrése, jelzés módja és pontossága.

p1020322.jpg

p1020336.jpg

p1020366.jpg

A verseny második napján reggel kezdődött az Angol parkban lévő nyom kidolgozása. A kutyák indítása szintén rögzített személyi szagról történt és helyenként egészen extrém útvonalon haladtak át a nyomfektetők. Írom ezt azért is, mer volt olyan segéd, aki a tó vize felett kidőlt farönkön mászott át és folytatta útját. A mantrailinges kutya egyértelműen jelezte ezen a helyen, hogy bizony azon a farönkön át kell haladni, ezért a kutya vezetője – a kutya biztonsága érdekében – az ölébe vette az ebet és úgy próbált átjutni az akadályon. Azért csak próbált, mert a túlsó partszakaszhoz érve megcsúsztak, és bizony a kutyavezető mellkasig elmerült a nem éppen melegnek mondható vízben. Ezek után – becsületére legyen mondva – lendületesen folytatta a munkát kutyájával, aminek meg is lett az eredménye, hiszen kb. 100 méterre a kutya jelezte is a keresendő személyt. Mindenki elismeréssel tapsolta meg a kutyavezetőt és szolgálati kutyáját.

Ezen az erdős, bokros helyszínen a kutyáknak egy óra időkiesésű nyomot kellett kidolgozniuk, melyet szinte minden kutya eredményesen teljesített.
A kora délutáni órákban az utolsó versenyző is teljesítette a feladatot és indulhatott mindenki a szálláshelyre, ahol az eredményhirdetés következett.

p1020421.jpg

A végeredmény elég szorosra sikeredett, egy-két pont döntötte el a helyezéseket.
I. helyezett: Csizmazia Tamás, Kutya neve: Kyra, Elért pontszám: 289. VAS megyei BTO
II. helyezett: Szilágyi Szilárd, Kutya neve: Manó, Elért pontszám: 284. Készenléti Rendőrség LKSZO
III. helyezett: Smalkó Tibor, Kutya neve: Zeusz, Elért pontszám: 261. Készenléti Rendőrség LKSZO
 
Összességgel elmondható, hogy a verseny végére mindenki hatalmas élményekkel, és rengeteg pozitív tapasztalattal térhetett haza otthonába.   

p1020409.jpg

p1020410.jpg

Külön köszönet a verseny fő szervezőjének és házigazdájának Dr. Bohár Gyulának!
 
Pityke