Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kalifornia hőse

2014.05.26

Jelenleg is kórházban ápolják azt a K9-es rendőrkutyát, akinek története bejárta az amerikai sajtót. Brunót egy fegyveres bűnöző lőtte állkapcson.
 

14_kalifornia_hose.jpg


Az anaheimi rendőrség SWAT egységét (különleges rendőri alakulatát) a csoport oszlopos tagjával, a jól képzett rendőrkutyával együtt vetették be március 20-án egy bűnbanda tagjainak elfogására. A börtönből nemrég szabadult Robert Morenót (†21) és két társát újabb bűncselekmény elkövetése miatt üldözték a zsaruk. A férfi egy szeméttároló mögött bújt meg, amikor a szolgálati eb, Bruno felfedezte. Moreno nem adta meg magát, fegyverével tüzet nyitott. Bár a bűnöző a tűzharcban meghalt, Bruno sem úszta meg ép bőrrel az akciót, alsó állkapcsa és tüdejének egy része roncsolódott a lövedéktől. A jelentős vérveszteséget szenvedett K9-est kutyavezetője, R. J. Young (36) szállította a Yorba Regionális Állatkórházba, ahol háromórás életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A nehéz pillanatokról Young elmondta, a hétéves német juhászkutyát még sohasem hallotta ilyen fájdalmasan nyüszíteni. A járőr sírt az autóban, miközben az állatkórházba száguldott vele, ahol már mindent előkészítettek a műtéthez. „Bruno pontosan azt tette, amire kiképeztük” – jelentette ki a kutyavezető. Megtalálta a rejtőzködő bűnözőt, így megmentette a csoport tagjainak életét.

A K9-es hőstettének híre bejárta a sajtót, milliók rokonszenve kísérte figyelemmel lábadozását, első önálló sétáját a kórház udvarán. Az orvosoknak implantátum beültetésével sikerült helyreállítaniuk a kutya sérült állkapcsát, de a fél tüdejét elvesztette – csak a szerencsén múlt, hogy a lövedék nem érte a szívét.

Brunót már többször felkeresték a kórházban az anaheimi zsaruk. R. J. Young rajong érte, legutóbb feleségével, Rachellel és három hónapos kislányukkal, Grace-szel látogatták meg. Tisztában vannak azzal, hogy Bruno már nem térhet vissza a szolgálatba, viszont felépülése után szeretnék magukhoz venni. A családban új feladat és szerepkör vár rá. „Ő lesz Mr. Big Brother” – jelentette ki R. J. Young, célozva arra, hogy a „nagy testvér” gyermekük őre lesz.
Az anaheimi rendőrség K9-es egyesülete is figyelemmel kíséri a rendőrkutya sorsát, gyűjtést kezdeményeztek további egészségügyi ellátása érdekében. Bár a rangidős K9-es „fenomenális karrierje” – a különleges alakulat akciói során nemcsak kábítószert talált, hanem több fegyveres bűnözőt segített elfogni – véget ért, a jövőben is kijár neki a megbecsülés és a szeretet. „Ő épp olyan zsaru, mint bármelyikünk” – nyilatkozott kutyavezetője.

Bruno megható történetét az ABC News tévécsatorna Good Morning America című műsorában egész Amerika megismerhette. Számos gyerek küldött neki üdvözlőlapot jókívánságokkal, egyes színészek, mint például Bo Derek, John Stamos és Shannon Tweed, szolidaritásukról és együttérzé-sükről biztosították.
 
TÓTH SÁNDOR
FOTÓ: INTERNET
 
 
 
(Zsaru 2014/14. szám, 20-21. oldal)