Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyákkal védik a magyarok az afgán repteret

2012.11.17

Kétszázharminc állig felfegyverzett magyar katona védi, de a maximális biztonság kedvéért a kabuli reptéren szolgál két bátor négylábú is, Zsivány és Bull. A kutyák orra előtt zajlik a repülőtér teljes forgalma, épp ezért semmi illegális dolog nem juthat át rajtuk.

A magyar ebek elsősorban bombák, robbanóanyag után kutatnak. Naponta több tucat teherautó fordul meg a területen, amiket az állatok, a katonák felügyelete alatt szinte az utolsó csavarig végig szimatolnak. Ha valaki rosszban sántikálna, Zsivány és Bull egyből jelet ad „feletteseinek”.

A kamionokat is apróra át kell vizsgálniuk a katonai ebeknek (Blikk)

A két kutyát Magyarországon képezték ki, kiképzőik az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajó Ezred állományában szolgálnak.

A reptéren az itthon kiképzett kutyák minden gyanús dolgot kiszimatolnak (Blikk)

– A kutyák az esetek szinte száz százalékában kiszimatolják a robbanószert. Folyton szinten tartó kiképzésen vesznek részt, így ha nincsenek bevetve, akkor sem esnek ki a rutinból. Szagmintákkal tréningezzük őket, amihez csak a minimális robbanóanyag mennyiséget használjuk, hogy éles helyzetben biztos legyen a jelzésük - mondta a kutyákat kiképző egyik főtörzsőrmester.

A forró kabuli reptéren jár pihenőidő is Bullnak és Zsiványnak (Blikk)

Zsivány és Bull októberben került Afganisztán fővárosába, Kabulba. Az ottani nemzetközi repülőtér védelmét és őrzését fél éven keresztül magyar katonák látják el, az ebek felbecsülhetetlen segítségével.

/Forrás:Internet/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.