Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyavilág...

2016.05.30
 
A törzsőrmester jóformán állandóan kutyául van, de láthatóan élvezi. Munkájában és sporttevékenysége során is minduntalan felbukkan egy lógó nyelvű, boldogan csaholó vagy komolyan összpontosító négylábú társ a képben.

– A kutyákhoz előbb sportvonalon kerültem közel, 2002-ben szülővárosomban, Békéscsabán kezdtem el az agilityvel foglalkozni – meséli Szilágyi Anita törzsőrmester, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetője. – A hazánkban viszonylag új keletű sportág kutya és ember közös teljesítményén alapuló megmérettetés, egy akadálypályán kell az ebnek az adott feladatokat teljesítve, minél gyorsabban végighaladni. Az én szerepem ebben, hogy hang- és karjelzésekkel irányítsam „versenytársamat”, ekkor már nem érhetek hozzá. Az edzések során gyakoroljuk a pontos, időveszteség nélküli végrehajtást, a felkészülésben óriási szerepe van az ember és állat közötti bizalomnak, harmóniának.

 

Sikerpáros

 

Félreértés ne essék, az agility nem úri hóbort, ahol a négylábú pajtások kepesztenek, a büszke idomítók pedig kényelmesen hátradőlve bezsebelik az elismerést. A versenyeken kúszó- és ugróakadályokon keresztül, palánkokon, pallókon, létrán, mászókán, mérleghintán át, bóják közt szlalomozva süvítenek végig a szőrrakéták. Nagyon intenzív, 40-45 másodperc egy futam, tized- és századmásodpercek dönthetnek. Rengeteg tréninggel, odaadással, önfeláldozással, futkározással jár, mire a blöki értékelhető teljesítményt produkál a pályán. A törzsőrmester röplabdás-, atlétamúlttal fogott a vegyes páros rohanásba, tervezi az edzéseket, a formaidőzítést, a tápbevitelt, sportpszichológust alkalmaz, és ha kell, lakóhelyet, életformát vált:

– Azért is orientálódtam a rendőri pálya felé 2009-ben, mert itt lehetőség van kutyás szakterületen dolgozni. Ekkor már eredményeket értem el az agilityben, ötszörös junior Európa-bajnoki válogatott kerettag voltam, 2007-ben a junior kontinensviadalon egyéniben első lettem. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola elvégzése után egy évig a Készenléti Rendőrségnél dolgoztam, majd Lőkösházán voltam határrendész. Szerettem volna egy még pörgősebb, aktívabb feladatkört és egy olyan szolgálati helyet, ahonnan könnyebben megközelíthetők a zömében Budapesten rendezett versenyek. Tavaly jöttem Székesfehérvárra, szakmailag és a sport területén is beváltak az elképzeléseim.

Ahogy a törzsőrmester rokonszenvez a gomborrúakkal, úgy kedvelik őt is az égiek Fejérben. Egy fenékkel ha nem is két lovat, de három kutyát „ül meg”.

– Két szolgálati kutyával dolgozom, Tama szagazonosító, Ribizli kábítószer-kereső. Jelenlegi agilitykutyám, Dita hároméves, rövidszőrű border collie szuka, a fajta adottságait, méreteit, mozgásigényét és az ő egyedi vérvonalát, mentális képességeit tekintve optimális társ a versenyeken. Moszkvából hozattam, jó nevű szülők kifejezetten sportcélra tenyésztett kölyke. Heti kétszer-háromszor edzünk, gyakran járunk Budapestre. A sok és minőségi együtt töltött idő jó kapcsolatot eredményez kutya és gazda közt, ez elengedhetetlen a sportban. A versenypályán mindig változnak az akadályok, aznap döntik el a bírók a sorrendet, a vonalvezetést. Igyekszünk minél több lehetőségre felkészülni. Tavaly nyolc hónapot Dita szalagszakadása miatt ki kellett hagynunk, fél éve kezdtük újra az edzést. Teljesen rendbe jött, 12 futam után, 120 induló közül összetett értékelésben jelenleg az országban az első helyen állunk. Két nemzetközi megmérettetésre készülünk, az országban elsőként kvalifikáltunk a júliusi, Franciaországban rendezendő Európa-bajnokságra, míg szeptember végén Barcelona mellett a vb-n veszünk részt. 

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ

 

Forrás: Zsaru Magazin