Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Letti nem téved

2016.03.24
Forró nyomon, erős szagmintán indult el Büssün egy boltbetörés után Letti, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomkövető kutyája. Precízen dolgozott, percek alatt felkutatta a két gyanúsítottat.

– Ez nem lehet az a ház, ismerjük a lakókat – csóválta a fejét Mogyorósi Zoltán törzszászlós és Makai József főtörzsőrmester, az Igali Rendőrőrs két büssüi körzeti megbízottja Skrek Roland főtörzszászlósnak, amikor Letti a betörésnél felvett szagnyomot követve megállt egy háznál.

 

A bűnügyi kutyavezető azonban bízott jó szimatú társa képességeiben.

 

– Ennek kell lennie! – mondta. Tudta, Letti nem téved.

 

– Büssüről kaptunk bejelentést betöréses lopásról február 19-én, pár perccel éjfél előtt – ismertette az előzményeket Skrek főtörzszászlós. – A helyi élelmiszerbolt közelében lakók két fiatalembert láttak kijönni a betört kirakatú üzletből, kezükben és hónuk alatt különböző portékákkal. Kutyám hosszasan ismerkedett a szagnyommal, majd magabiztosan elindult.

 


Letti elindul

 

Letti mintegy hétszáz méteren át vezette a zsarukat, végül egy sarkon befordult, egy nyitott kiskapun bement, és lelkesen felnézett, jelezve: célhoz értek. Ekkor hangzott el a cikk elején idézett párbeszéd a településüket jól ismerő körzeti megbízottak és a kutyájában feltétlenül megbízó kutyavezető között. Az egyenruhások közben lépteket hallottak közeledni, gondolták, megnézik, ki az éjszakai sétáló.

 

 


Szagot fogott

 

– A házban lakók unokája érkezett meg. Mint kiderült, nem először a betörés óta, ezért vezetett odáig a szagnyom. A 16 éves fiú ugyanazt a kesztyűt viselte, amelyet a bűncselekmény elkövetésekor, így a boltban felvett szagnyoma nagyon intenzív volt a kutya számára. Az ismerős szagnak Letti láthatóan megörült, jelzett. Még azokat a zsebeket is megmutatta kaparással, orrböködéssel, amelyekben a fiú a lopott szerzeményeket tartotta. Pénz, szeszes italok, rágógumi, csokoládé és érmebedobós gépből kinyerhető plasztiklabdacsok kerültek elő a ruházatából.

 


A zsákmány egy része

 

A bizonyítékok hatására a fiú a helyszínen beismerte tettét, ám társa kilétéről fantasztikus meséket kezdett előadni. Ismét a szimatot kellett bevetni, a fáradhatatlanul sürgölődő Letti ezúttal egy gazzal benőtt placchoz vezette a zsarukat. Vezetője a sötétben belerúgott egy bontatlan doboz sörbe.

 


Skrek Roland főtörzszászlós

 

– Akkor már tudtam, a másik gyanúsított a bozótosban bujkál – mondta Skrek főtörzszászlós. – Elengedtem Lettit, és lámpával pásztáztam a növényzetet. Pillanatokon belül emelkedett is fölfelé két kéz, majd megszólalt egy gyámoltalan hang: „Megadom magam, csak a kutyát hívja vissza!” A 17 éves fiú ruházatában hasonló tételeket találtunk, mint a társánál, ő is bevallotta tettét. A fiatalkorúakat előállítottuk a Kaposvári Rendőrkapitányságra, lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás, szabadlábon védekeznek.

 

 

Szilágyi Attila
Fotó: Sebestyén Jenő, SMRFK

 

Forrás: police.hu