Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meglépett gazdájától a terrorelhárítók kutyája

2013.04.27
MAGLÓD — Felmondott a TEK egyik speciálisan képzett elfogókutyája. Móric, a gyönyörű, koromfekete német juhászkutya, fajtájának büszkesége, közreműködött még a kulcsi családirtó elfogásában is.

Két nappal ezelőtt azonban úgy döntött, leteszi a lantot, vagyis a szájkosarat és a pórázt, s szétválnak útjaik a terrorelhárítókkal. A Blikk értesülése szerint kiképzője és gazdája éppen a maglódi erdőben futtatta, amikor az eb szagot fogott, és egy vad után iramodott. Úgy elöntötte agyát a vadászösztön, hogy az erélyes utasításokra rá se bagózott, csak futott és futott.

Móric, a szabadságra vágyó eb fekete színű német- juhász, éppen így néz ki (képünk illusztráció)

Úgy tudjuk, utoljára egy benzinkútnál látták, ahol egy autós valószínűleg magához vette a kóbornak hitt ebet.

Móric azonban, mint azt más forrásból megtudtuk, sokáig nem élvezhette a szabadságot, „főnökei" nem fogadták el felmondását. Pontosan nem tudni miként, de a kutya visszakerült gazdájához, a TEK egyik alkalmazottjához, aki egyébként maglódi otthonában tartja az ebet.

Megkérdeztünk egy kutyakiképzéssel foglalkozó szakembert az ügyben, hogy egy így képzett eb milyen esetekben hányhat fittyet gazdája hívó szavára.

A terrorelhárítók a kulcsi családirtó elfogásakor több kutyával együtt Móricot is bevetették

– Az engedetlenség nem minősíti a kiképzőt, sem a kutyát. Elképzelhető, hogy olyan ingerek, olyan illatok vagy esetleg olyan ijesztő hanghatás érte a kutyát, ami miatt elszaladt. Ez előfordulhat a legjobb kiképzést kapott ebekkel is, igaz, nagyon ritkán. Ezek a kutyák rendkívül fejlett szaglószervükkel akár több kilométerről is hazatalálnak, így rendszerint megkerülnek. Feltehetőleg itt is ez történt – fejtette ki a Blikknek az egyik Pest környéki kutyakiképző cég alkalmazottja, s hozzátette: az ilyen ebek értéke attól függ, milyen szintű kiképzést kaptak, milyen eredményeik vannak, és mennyire hatékonyan dolgoznak. Szerettük volna a Terrorelhárító Központot is megkérdezni az ügyben, de ők nem kívánták kommentálni a kincstári tulajdonban lévő kutya eltűnését.

/Forrás:Internet/