Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyolc kicsi újonc

2015.06.12
Több mint kétezren írtak javaslatot a BRFK bűnügyi technikai osztályának kutyatelepén született nyolc kölyök nevére. A névadók május 22-én találkozhattak a héthetes ebekkel.

Két éve elfogadott és tervezett kölyöknevelési program indult április 4-én, amikor Roni, a kábítószer-kereső kutya életet adott nyolc kölykének. A négy kan és négy szuka névadására a Budapesti Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdetett az internetes bűnmegelőzési portálján.

 


Kreitz Zsuzsanna alezredesnek kellett a dupla nadrág a foglalkozáshoz

 

– A kiskutyák születése előtt jött az ötlet, hogy a névadásba vonjuk be az állampolgárokat is – beszél az akcióról Kreitz Zsuzsanna alezredes, a BRFK bűnügyi technikai osztályának vezetője. – Miután felkerültek az első fotók, több mint tizenötezren nézték meg az oldalt, közülük több mint kétezren tettek javaslatot a kölykök nevére. Az egyetlen kikötésünk az volt, hogy – az ORFK szabályzata szerint – az idén szolgálati állományba kerülő ebek nevének t betűvel kell kezdődnie. A legjobbnak talált nevek kitalálói közül kisorsolták a névadó szülőket: Laki Beátát, Dravecz Klaudiát, Babóti Petrát, Karminás Tímeát, Pénzes Ádámot, Rajágh Dánielt, Szitka Orsolyát és Huszár Erzsébetet.

 

– A kiskutyák már most igazi egyéniségek – mondja az alezredes. – TJ a falkavezér, majd’ kétszer akkora, mint a szukák. Mindent kikövetel magának, különben kő kövön nem marad. Tiara ugyanez szukában. Iszonyatosan erős fogása van, ha valamit megragad, nem engedi, akár fel is lehet emelni vele. Toxinnak és Teának rendkívül jó orra van. Hajtják a zsákmányt, hosszasan szimatolnak a legelképesztőbb pozíciókban és helyeken. Nem kell őket noszogatni, maguktól beugranak akár a kocsiba is. Troynak szintén jó szimata van, emellett nagyon kíváncsi. Már állnak a fülei, ami magabiztossá teszi. Ha a többiek civakodnak, rendet tesz köztük. Tessa nagyon ragaszkodó, szinte csüng az emberen, és lesi minden gondolatát. Tywin a második a falkában, emiatt állandóan rivalizál TJ-vel. Tico nagyon jó orrú, kitartóan keres. Addig szimatol, amíg meg nem találja az elgurult tápdarabkát. A kölykökkel folyamatosan foglalkozunk a BRFK kutyavezetőivel. Minden folyamaton átesnek, hogy kiegyensúlyozott rendőrkutyák legyenek. Ez a speciális képzés öt hónapos korukig tart, utána leendő gazdáik képzik őket tovább.

 


A büszke névadók

 

A névadók május 22-én személyesen is megismerkedhettek a kiskutyákkal, és emléklapot kaptak Bucsek Gábor dandártábornoktól, Budapest rendőrfőkapitányától. A kölykök Suszter Ferenc alezredes, a program kidolgozója segítségével bemutatták névadóiknak, mi mindent tudnak már. Csupán egynapos gyakorlás után bátran megmászták a méter magas akadályt, és a hívásra is – meg a finom falatkákra – ügyesen reagáltak. Azt pedig, hogy mi lesz majd belőlük, ha felnőnek, anyjuk, a kábítószer-kereső Roni, és az apjuk, a kábítószer-kereső és nyomkövető Ron demonstrálta a vendégeknek különböző gyakorlatokkal.

 

FERENTZI TÜNDE
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ