Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sopronban dolgozik Magyarország legjobb kábítószer-kereső kutyája

2015.06.02

Békés kép Tremmelék nappalijában két felnőttel, szépséges kicsi lánnyal, fegyelmezetten fekvő kutyával. A kézfogások után bemutatkoznék a négylábú családtagnak is, de vendéglátóim óva intenek: inkább ne!

– Piko rendkívüli kutya, de barátkozásra nincs kiképezve – mondja mosolyogva Tremmel Nándor, a Soproni Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka, kábítószerkeresőkutya-kiképző. – Amikor nyilvántartásba vették Pikót, az állatorvos is így kezdte... Aztán Nana névre keresztelte a kutyát, ez a belügyi hivatalos neve – meséli a főtörzszászlós, úgyhogy inkább nem próbálkozom. Hanna, a kicsi lány bezzeg a farkát is húzkodhatja...
 

Tremmeléknél Piko családtagnak számít, ahogy a többi kutyájuk is. A belga juhász minden rezdülésüket követi, még a fotózás sem okozott gondot számára.
Tremmeléknél Piko családtagnak számít, ahogy a többi kutyájuk is. A belga juhász minden rezdülésüket követi, még a fotózás sem okozott gondot számára.– Feleségem is kutyakiképző, hat négylábúval élünk együtt, közülük kettő hivatásos. Minden rezdülésünket ismerik, ahogy mi is az övékét. Akkor várhatok el tőlük teljesítményt, ha én is mindent megteszek értük – mondja nagyon komolyan Tremmel Nándor. Piko le sem veszi róla a tekintetét.

– Két-három hetenként ügyeletesek vagyunk Pikóval a megye egész területén. Dolgozunk a migráció felderítésében, részt veszünk megtervezett akciókban és hívnak bennünket akkor is, ha fogás van. Akár egy gépkocsi-ellenőrzéshez is, ha a kollégákban felmerül, hogy kábítószert kell keresni – magyarázza a főtörzszászlós.

A kérdésre, hogyan képes ő és a kutyája követni a drogok elképesztő ütemű változásait, a szakember elmondja: a keresőkutyák alapvetően az öt anyag – a marihuána, a hasis, a heroin, a kokain, az amfetamin – és ezek összetevőinek a keresésére vannak kiképezve, de a szintetikus kábítószerek alapösszetételét is megismertetik a kutyákkal. Tremmel Nándor maga is folyamatosan nyomon követi az éppen aktuális, utcán levő szerek megjelenési módjait, összetevőit. S legyen bármennyire is minimális a mennyiség, Piko kiszagolja. Nehéz a verseny, kétségtelen, hiszen az unióban az elmúlt három évben háromszáz új szert vittek fel a tiltólistára és akkor még ott vannak azok a szintetikus szerek, amiket ki tudja, miből állítanak elő. De Pikót nehéz átverni.

– A kutya kombinatív lény. Amikor például valaki kábítószert csomagol, tudja, hogy tilosban jár. Az idegességnek pedig szaga van. Piko ezt is érzi és megmutatja. Több ezer inger éri, fények, hangok, millió szag például tömegben, de ő céltudatosan keresi azt, amit várok tőle és meg is találja. Hiába ültetnek macskát, tyúkot vagy szórnak borsot a rejtekhelyre, ő akkor is megleli. Erre van kiképezve, ő ebben profi – magyarázza Tremmel Nándor.

S hogy mennyire profi Piko és gazdája kettőse, azt a kandalló szélén álló serlegek is mutatják. 2012 óta ők ketten a legjobbak a kábítószerkeresőkutya-
vezetők versenyén. Az idei nemzetközi megmérettetésben öszszetettben harmadikok, a speciális kábítószeres versenyben elsők lettek és ők hozták el a különdíjat is. 

/Forrás:www.kisalfold.hu/