Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mantrailing szeminárium Bécsben

2012.04.10

 

228.jpg2012. április 7-8 -án Bécsbe látogatott ki kutyás csapatunk egy közös kutyás tréningre,a Bécsi Mantrailin Akadémia vezetőjéhez Karina Kalkshoz. Karina két napos programmal várt minket, és a legapróbb részletekig megszervezett mindent, amiért köszönetünket is fejezzük ki neki.

A szombati napon hajnalban gyülekezett a kutyás csapat a Készenléti Rendőrségnél, majd indúltunk meg Bécs irányába. A megbeszélt időpontra - 9 órára - meg is érkeztünk a találkozási pontra, ahol Karina és az akadémia tagjai üdvözöltek minket. A rövid ismerkedés után rögtön bele is vágtunk a közepébe.

 

A mantrailinget (személykövetést) rögtön a gyakorlatban mutatta be nekünk Zhara nevű kutyájával. 

dscf2073.jpg

Zharát zacskóba helyezett személyi tárgyról indította, majd  jó pár utcán végighaladva végűl egy utcai WC előtt állt meg a kutya és hangos ugatással jelezte, hogy bizony az ajtó mögött a célszag tulajdonosa bújkál.

 

Mantrailing módszer lényege:

Sűrűn lakott területen, kemény felületű talajon képes a kutya a személyi szagról indítva követni a nyomot lefektető személy útvonalát akár 24 óra elteltével is nagy biztonsággal. Hagyományos nyomkövetéssel képzett kutyák esetében ez szinte lehetetlen!!! Számos országban alkalmazzák a módszert igen nagy eredménnyel.

dscf2249.jpg

 Az Osztrák Rendőrség kutyásait is Karina képzi két éve mantrailingre. Persze jöhet - és jött is - az a kérdés, hogy mi van azokkal a kutyákkal amiket hagyományos módszerrel képeztünk ki?!? A válasz igen egyszerű volt: minnél nagyobb a kutya tanult repertoárja, annál jobb a probléma megoldó képessége, és az adott szituációban akár kevert módszerrel is meg tudja oldani a feladatot.

084.jpg

A képzés során a kutya motivációs képességére jelentős hangsújt fektetnek, a kutyát szinte mindig 100 százalékosan felpörgetik a munka során. Karina szerint ez a módszer csak akkor működhet, ha a kutya ezt az egészet mindig játéknak veszi. A képzés elején rengeteg segítséget ad a kutyának, de ezeket a mankókat fokozatosan veszi el tőle, ahogy halad a kutya előre a képzettségi szinteken. A képzés elején csak 1-2 kereszteződést kell tudnia kidolgozni a kutyának, de azt igen nagy biztonsággal. A következő szintet csak ezek után léphetjük.

096.jpg

 Ami meglepő volt számunkra, hogy a kutyák két hónapos tréningezés után képesek 24 órás időkiesésü városi nyomot kidolgozni!!! A képzés mindig városi körülmények között zajlik, és forgalmas helyeken. A két napos tréning alatt a saját kutyámon tapasztaltam, hogy nem zavarja a kutyát sem a sűrű autó forgalom, sem pedig az ember tömeg.

dscf2134.jpg

 A munka során olyan mértékben kizárta a "külső" tényezőket, hogy az számomra is meglepő volt. Természetesen nem alkalmas korlátlanul minden kutya a feladatra, hiszen azon járőrkutyák amelyek minden járókelőt meg akarnak "kóstolni", nem igazán mantrailingre valók. Viszont fontos megemlíteni, hogy attól mert kemény a kutya őrző-védője és van benne civil is kellő képpen, az nem azt jelenti, hogy kizárható a módszerből. A kutya képzése során ha kellően el van különítve a kerső fázis, illetve az őrző-védő fázis, akkor nincs akadály a mantrailing elsajátításában.

dscf2102.jpg

 Természetesen a kereső készség is igen fontos szerepet játszik a gyakorlatok elsajátításában. Ennek hiánya szintén kizáró ok lehet. A személykövetés során a kutya nem a pontosan lefektetett nyom vonalát követi, hanem attól 20-30 méterre is eltérhet, ezért tárgyjelzést nem is tanítanak.

dscf2334.jpg

Tanítanak viszont nyomvég jelzést és mozgásban lévő személy jelzését is. Ez nagyon fontos lehet a szempontunkból, hiszen egy-egy keresett személy nem biztos, hogy elrejtőzik a nyom végén és várja, hogy megtalálják, hanem akár szemben is sétálhat velünk.

dscf2428.jpg

Az első nap egy külvárosi, kertes házas övezetben gyakoroltunk alap-kezdő nyomokat, egy vagy maximum két kereszteződéssel.

dscf2284.jpg

 A délutáni órákban egy kicsit forgalmasabb helyre látogattunk, ahol szintén bedoptuk a kutyáinkat a mélyvízbe. Természetesen Karin és csapat kutyái itt is remekeltek és fantasztikus személykövetéseket mutattak be.

A sűrű nap után 21.00 óra után foglalta el a szállást csapatunk és a kutyusok etetése után mindenki ágyba rogyott a fáradságtól. Természetesen sok élménytől is zsongott a feje az embernek, de ez kellemes bizsergéssel töltöttel el az embert.

dscf2327.jpg

Második nap reggel egy Bécs belvárosának szívében lévő sétáló utcában kezdtük a tréninget. No itt aztán volt nagy embertömeg, és lovas hintók, kutysétáltatók is akadta számszerével. Kutyáinkat ezen külső zavaró körülmények nem igazán befolyásolták.

dscf2489.jpg

 Itt ért engem is a meglepetés, hogy a kutyám kezdte összerakni a fejében a keresés lényegét, és bámulatosan kizárta a külvilágot a munka során.

dscf2273.jpg

 A csapat kutyái látványosan fejlődtek egy nap alatt, és bámulatos volt látni az eredményeket. Számomra itt tudatosult, hogy célirányos és tudatos munkával akár bámulatos eredményeket is elérhetünk majd. Természetesen rengeteg gyakorlás árán.

Karinát közben felkereste az osztrák tv is, akinek riportere kételkedett abban, hogy ez a módszer működik. Ekkor Karina elkérte tőle a kocsija kulcsát, majd megkérte, hogy szaladjon el és valamelyik utcában várja meg. Ezek után a tv kamerás emberének kíséretében Karina, Zhara nevű kutyájával könnyedén lekövette a riporter útvonalát, majd egy alúljáróban meg is találta őt. A nyomvonal 1 km hosszú volt és rengeteg irányváltással tarkított. A riporter természetesen meglepődött az eredményen, és meghajlott Karina és kutyája tudása előtt.

A délutáni tréninget szintén a belvárosban folytattuk a kutyáinkkal, majd a végén Karina egyenként értékelte a kutyák és vezetőik teljesítményét.

dscf2464.jpg

 Néhány jó tanáccsal látott el minket, majd megbeszéltük, hogy legközelebb Magyarországon találkozunk két hónap múlva, és megnézi, hogy mennyit fejlődtünk.

Biztosan állíthatom, hogy a magyar csapat összes tagja rengeteg élménnyel és tapasztalattal tért haza.

dscf2351.jpg

Pityke

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.