Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Sziasztok!

Magamról csak annyit szeretnék írni, hogy a rendőrségnél kutyákkal foglalkozom több mint tíz éve. Szeretem a kutyákat, a kiképzésüket, no és olyan embereknek segíteni akik nem bírnak az otthon tartott házi kedvencükkel. Ezt az oldalt a kutyás rendőrök számára - amolyan információ áramlás elősegítése - jelleggel hoztam létre, de természetesen azoknak is betekintést szeretnék nyújtani a szolgálati kutyázás rejtelmeibe, akik a civil életből nézik a munkánkat.

A szolgálati helyemen túlnyomó részben járőrkutyák vannak, de rendelkezünk speciális kereső kutyákkal is. (Nyomkövető, kábítószer kereső, hullakereső, robbanószer kereső...).

Részem volt már kölyök kiválasztásban és felnevelésében, de kaptam már olyan kutyát is, amit a rendőrség vásárolt meg és úgy kellett kiképezni. Meg kell mondanom, hogy a legideálisabb az amikor az ember saját magának neveli fel a kutyáját célirányosan, szem előtt tartva hogy milyen speciális feladatra fogja a későbbiekben alkalmazni. A kutya nagyon nagy segítség a járőrtevékenység során, mondanom sem kell. Rengeteg alkalommal segítette már a munkámat, egy-egy szorultabb helyzetben. Megnyugtató érzés például bemenni egy olyan épületbe, ahol tudjuk, hogy bűnelkövető rejtőzik meg és esetlegesen veszélyes lehet a testi épségünkre. A kutya érzékszervei sokkal kifinomultabbak mint az emberé, ezért sokkal hamarabb észreveszi a megbúvó embert mint a vezetője. Szaglása 400 szorosa az emberének, ezért el lehet képzelni, hogy hozzá képest mi szinte nem is érzünk szagokat, illatokat. Bámulatos, ahogy olyan szagnyomot is követni tud, ahol egy ember csak rövid ideig tartózkodott és meg tudja mutatni, hogy esetlegesen merre közlekedett a célszemély. Mindezt teszi abból a szagmaradványból, és lehulló hámsejtekből amit hátrahagyunk és amit csak mikroszkóppal lehet kimutatni.

Szeretném hát ezt az oldalt azoknak a kutyáknak szentelni, AKIK mindennapi hősként teljesítenek mellettünk szolgálatot, nem sajnálva saját életüket, testi épségüket veszélyeztetve, ha kell feláldozva magukat feltételek nélkül.

Nagyon jó szórakozást kívánok az oldalhoz!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

???

(Pityke, 2011.02.24 12:33)

Kedves Annamária!
A kábítószer kereső tanf. valóban hosszú ideig tart, és az egész héten melót jelent a kutyával. Ez a szakma sok lemondással jár sajnos az életben, de kárpótolnak azok az eredményes munkák a kutyával, amit elérünk a későbbiekben.

potor92@freemail.hu

(Pótor Annamária, 2011.02.20 19:00)

Lenne egy kérdésem ha szabad.
A barátom BV-s és állítólag azért hagyott hátra fél után mert neki Dunakeszire kell menni-e fél évre egy kábítószer keresői tanfolyamra ugyan csak fél évre és elvileg nem láthatnám csak nagyon ritkán...szval a kérdésem a következő az iskola tényleg megköveteli azt hogy huzamosabb ideig ott legyen?

kotam@t-online.hu

(Kollár Tamás, 2011.02.11 12:09)

Szia Pityke,
Köszönöm a segítségedet, egyenlőre nem is zavarnálak tovább.
Most nekem kell döntenem, hogy mit, is szeretnék. Sajnos csak egy kutyát tudok felvállalni, bár az összeset szeretném :)
Üdv.
Tamás

Vélemény

(Pityke, 2011.02.11 11:17)

Szia Tamás!

A malikról az a véleményem, hogy nagyon könnyű náluk a bevésődési folyamat. Ez vonatkozik a jóra és a rosszra is. Tehát, ha valamit megtanítasz neki, akkor azt extra gyorsan megtanulja, de ha valamint rosszul tanítasz, akkor azt is, de azt nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudod kivenni belőle a későbbiekben. Azt kell még róluk tudni, hogy nagyon gazda centrikusak, és ez vonatkozik a felnevelésükre is. Tehát egészen pici koruk óta éjjel-nappal hurcolászni kell őket, különben nem lesz belőlük semmi. Azt, hogy egy mali nem labdázik, csak felnevelési problémának lehet betudni. Valószínű nem tesz jót neki, ha áll a boxban és csak sétálni viszik ki. Természetesen a velük született apport készség is sokat számít.
Más kutyával kapcsolatosan pedig szólni fogok, ha érkezik egy járőr kutyus ami le lett selejtezve és egészségi állapota miatt jó még házat őrizgetni.

Üdv: Pityke

kotam@t-online.hu

(Kollár Tamás, 2011.02.07 20:22)

Szia Pityke!

Ma voltam keszin, mutattak egy két kutyát, számszerint hatot.
Végül is ami a gondom, hogy nem akarok temetőt csinálni a kertből, bár tudom, hogy selejtezni akkor selejteznek ha beteg, kiöregedett vagy egyéb gond van a kutyával. A javát fel is vállalom mert szeretem őket és megérdemelnek betegen, öregen is nyugodt öregkort. Bengának is ezt "ígértem" :) de Bengával ez az öt év elrepült hamar. Bár mutattak kölyköket is és 3-4-6-7 éves kutyát is, itt ütközik a dolog. Mert ha kész kutyát szeretnék, akkor az már bizony öreg lesz mire kiesik szolgálatból. Ez most nagyon megrázó volt.
Meghalt, nyugdíjba ment volt gazda kutyája jöhetne szóba. Volt Mali is de róluk azt mondták, hogy leszarják a labdát, egyenlőre nem hajlandók dolgozni. Kérdésem az, hogy mi a véleményed a részben már dolgozott őrkutyákról, járőrről illetve a világot magasról letojó Maliról? Sok kutyám volt de a határőrségnél valamikor nagyon régen kezdtem, akkor nem voltak még ennyire kidolgozva a kutyákkal való bánásmódok. Ránk volt bízva minden. Mióta többet tudok azóta tudom, hogy egyre kevesebbet tudok :) De egyre többet is kapok kutyáimtól. Tehát segítsek is egy kutyán, Védjen meg engem és a territóriumot és azért legyen még hosszú az idő amit együtt töltünk.
Bocs, hogy ilyen kimerítően Rád másztam.
Egyébként ahogy más is irta már tényleg nagyon jó az oldal. Nagyon hiányzott már egy ilyen ami nem csak a tenyésztők önfényezéséről szól hanem komoly infókat is nyújt.
Bengát hagyjuk inkább. Már 5 napja kergeti a macskákat az örök vadászmezőkön, nem hozza vissza semmi. Példás harmóniában voltunk, hála neki. Remélem betartottam a szavam és szép öregkora volt, s jókor szóltam a dokinak Mikor még nem volt késő, sem túl korán.
Szia.
Tamás
Nyugodjék békében

Re:Benga

(Pityke, 2011.02.07 14:30)

Kedves Tamás!

Sajnálom, hogy a kutyusod távozott közülünk. Megpróbálok kideríteni róla valamit, de nem ígérhetek biztosan eredményt.
Kiselejtezett kutyusokat természetesen lehet vásárolni a Dunakeszi OKI-tól, szinte mindig van egy-kettő. Jelenleg is van rá lehetőség - egy kutyás kollégám kérésére - most raktam fel a hirdetést a "Kutyát kínálunk, és keresünk." rovatba.
Üdvözlettel: Pityke

kotam@t-online.hu

(Kollár Tamás, 2011.02.03 10:47)

Közben megtaláltam az oltási igazolványt. 2006.05.19-én vettem Bengát.

kotam@t-online.hu

(Kollár Tamás, 2011.02.03 10:31)

Üdv.
Segítséget szeretnék kérni. Világ életemben kutyás voltam, még anno határőrként is.
2007 tavaszán vettem dunakeszin Benga hívójelü utolsó Németjuhász kutyámat.
A képe itt található:
http://picasaweb.google.com/acsi001/Benga#5285262211161235954
Kitört az egyik szemfoga ezért selejtezték le.
Sajnos később sem tudtam kideríteni az igazi nevét. Ami számot az oltásijára írtak szerintem csak kamu :)2040108.
A lényeg az lenne, hogy mivel nagyon szép kutya volt kiváló jellemmel, fantasztikus csontozattal. Tényleg csodájára jártak! A nyelve pigmentált, foltos, ez is ismertető jel lehet. Tehát kizártnak tartom, hogy ne lenne utódja egy ilyen genetikával rendelkező blökinek.
Akkor a Népszabadságban írt róla egy újságíró és Nagy Miki nevű kutyás rendőr barátom intézte a vásárlást.
Szeretném tudni, hogy kideríthető e, hogy van e vér szerinti utóda akit meg lehet kapni.
Sajnos feb elsején elköltözött az örök vadászmezőkre és ha utódot nem találok akkor ő volt az utolsó
Németjuhász kutyám. Az öregsége mellé párosult végbélrák, a már régóta meglévő látáscsökkenés és süketség sem verte le a lábáról. Az utolsó 3 napjában rogyott csak meg, még addig is domináns volt és tiszteletparancsoló.
Emellett végtelenül szelíd, kezes és kőkemény házőrző kutyaiskolában rettegték a segédek olyan keményen támadott. Viszont azt hiszem a fogása nem volt elég mély, ezért fordulhatott ki a szemfoga.
Amennyiben így a véreit nem lehet megtalálni kérem sziveskedj megírni, hogy ha vannak egyéb fajták, Labrador Malinois, van e olyan akit meg lehet vásárolni.
Kösz. Szia
Tamás

Krisztián!

(Pityke, 2011.01.31 12:03)

Szia Krisztián!
Örülök neki, hogy tetszik az oldalunk! A kutyák törzskönyvezési eljárásával kapcsolatosan sajnos nem tudok segíteni, mert az utóbbi évek során több szervezet is bírósági vitába keveredett egymással. Erre a huza-vonára én meg nem vagyok kíváncsi, sőt lealacsonyítónak tartom a kutyás társadalommal szemben!
Természetesen ahhoz, hogy kutyás legyél a 2 éves sulit el kell végezned, majd Dunakeszire be kell, hogy iskolázzanak az alap suliba. A 3 éves kutya kor a felső határ amivel még elindulhatsz alap tanfolyamon. A kutya alkalmasságát természetesen vizsgálják a sulin, különböző tesztekkel.
Az előny lehet számodra, hogy olyan ember segít neked felkészíteni a kutyust, aki ebben a szakmában dolgozott és tudja mire van szüksége a kutyusnak.
Sok egészséget és eredményes felvételit kívánok!

dark_day@freemail.hu

(Krisztián, 2011.01.30 18:11)

Hello! Tetszik az oldal, azt hiszem már párszor jártam erre, és remélem még sűrűn fogok. Szeretném megtudni, hogy 2008-tól mennyiben változtak a kutyák törzakönyvének kiadásának jogszabályi feltételei. Olvastam ma olyasmit a neten, hogy 6 hónapos korig tudom kiváltani, viszont az enyém a mai nap 205 napos, július 10-én született viszont a szülők törzskönyvezettek. Jelenleg a VMRFK-n dolgozom mint közalkalmazott, de nagyon szeretnék átmenni hivatásosnak, azon belül is kutyásrendőrnek. Mennyi az esélyem arra, hogy a saját kutyámmal tehessem mindezt akinek "nagybátyja" azaz ugyanazon kennel de korábbi alomból már a K9 képesítéssel rendelkezik? Ehhez nekem még kellene a 2 év rendészeti szakközép továbbá a kutyám arra már 2-3 éves lenne. A kutyám alapképzésben a korábban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozó kutyakiképző segítene, és innen szeretnék vele továbblépni. Válaszodat előre is köszönöm, és további erőt és egészséget a munkádhoz!

Re:KÉRÉS

(Pityke, 2011.01.26 08:04)

Szia Zoli!
Véleményem szerint nincs semmi akadálya a képzésnek.
Kérlek írd meg az email címedet, a munkakutyazas@t-online.hu-ra, és megírom neked a menetét!

KÉRÉS

(Zoli, 2011.01.25 13:05)

Szia Pityke
Én egy BV intézetbe vagyok kutyavezető mi 6 tan kutyázunk az intézetbe 5 járőr meg egy kereső kutya el szeretnénk menni hozzátok egy kőzős tréningre keszire tapasztalat csere miatt lehetséges*

Rendőr tanoncnak :-)

(Pityke, 2011.01.04 13:47)

Szia!
Több fajta kutyával dolgozunk az egységünknél (Németjuhász, Roti, Malinkó, Labi). Attól függ, hogy mire szeretnénk alkalmazni illetve, hogy az adott kutyavezetőhöz melyik illik mentalitásban, habitusban...
Mivel tanuló vagy, ezért gyakorlaton majd be tudsz nézni hozzánk. Várunk szeretettel!

zaccmhc@freemail.hu

(zaccmhc, 2010.12.30 22:39)

helló... én most még csak egy rendőr tanonc vagyok de engem nagyon érdekel ez a fajta szakmai ágazat mivel nagyon szeretem a kutyákat és szeretnék öntől/ töled segítséget tanácsokat kérni...
pl milyen kutyafajta ideális erre a szakmára hogyan is lehet ebbe az irányba elindulni stb..levelét előre is köszönöm egy lelkes tanuló

Karácson

(Pityke, 2010.12.26 12:10)

Én is mindenkinek Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!!!

Aldo

(KJ Pápa, 2010.12.23 08:30)

Békés karácsonyt és boldog, kutyás új esztendőt kívánok!
Remélem jövőre találkozunk!
Üdv: Józsi, Pápa Rk.

KJ Pápa

(Fritzkutya, 2010.12.16 12:51)

Szia Pityke!
Kíváncsi vagyok, hogy Aldo-val mit dolgoztatok. A héten elkezdtem a munkát, egy kicsi ezt-azt látok benne, de érdekelne, hogy hol is kezdjem. Labdás volt-e vagy kajás, fogópárna, vagy kölyökkar? Ha tudsz, segíts nekem egy kicsit. A policedog.5m.eu-n elérsz.
Üdv: Józsi, Pápáról

Rendőrkutya

(Pityke, 2010.12.02 18:57)

Szia Reny!
Nincs kikötve, hogy csak kan lehet, de ha nem fajtiszta, akkor az egyedi elbírálás alá tartozik, ha nem rendelkezik az adott faj jellegeivel.

Mór

(Kovács Reny, 2010.11.30 14:28)

Üdv!
Érdekelne hogy rendőrkutyára van-e kikötés hogy csak kan lehet vagy hogy csak fajtiszta?
Előre is köszi!

Kutyás Alosztályok2

(Pityke, 2010.11.19 17:36)

Vas megyében és Veszprém megyében jelenleg nem sok infóm van, de a megyei főkapokat ha felhívod, akkor biztosan tudnak neked segíteni!
Örülök, hogy tetszik az oldal!
Üdv!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »